Palvelumme

Oman hautauksen
ennakko-suunnittelu

Tällä sivulla kerromme miksi ja mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon jos haluat suunnitella omat hautajaisesi ennakkoon

Suunnittelun aloittaminen

 

Omien hautajaisten ennakkosuunnittelu on kasvattanut suosiotaan. Osa ihmisistä määrittelee tilaisuuteen liittyvät yksityiskohdat hyvinkin tarkkaan, kun taas toisilla saattaa olla vain yksi, tietty toive. Vaikka aihe saattaa tuntua vaikealta, moni haluaa ennakkosuunnittelulla keventää omaisten taakkaa surun keskellä tai varmistaa, että joku todella järjestää asiat kuoleman jälkeen – toisille taas on tärkeää varmistaa, että hautajaiset noudattelevat omaa vakaumusta tai elämänfilosofiaa. Olipa syy mikä tahansa, voi omien hautajaisten suunnittelu auttaa esimerkiksi oman kuolevaisuuden ajatuksen käsittelyssä ja siten auttaa arvostamaan elämää tässä ja nyt.

Jokainen hautaustilaisuus on ainutkertainen ja yksilöllinen. Koskaan ei ole liian aikaista eikä itsekästä kertoa omista hautajaistoiveistaan. Sillä myös helpotat jäljelle jääviä omaisia hautausjärjestelyjen suunnittelussa ja toteutuksessa ja joskus jopa vältetään ristiriitatilanteita. Toisinaan hautajaisten järjestämisestä syntyy erilaisia näkemyksiä omaisten kesken. Monella – varsinkin yksinäisillä henkilöillä – on huolena se, ettei oman kuoleman jälkeen ole välttämättä ketään sellaista, joka huolehtisi hautajaisjärjestelyistä. Tälläiseenkin tilanteeseen ennakkosuunnittelu auttaa. 

Voit kirjata ylös toiveesi: miten haluat, että sinut haudataan, mikä on uskontokuntasi tai vakaumuksesi, pideäänkö siunaus- vai saattotilaisuus ja millaisessa paikassa tilaisuus pidetään. Vaihtoehtoisia paikkoja ovat mm. kirkko, kappeli tai muu tilaisuuteen varattu tila. Haluatko arkku, vai tuhkahautauksen, millaisiin vaatteisiin haluat tulla puetuksi ja mihin haluat tulla haudatuksi, onko viimeinen lepopaikkasi seurakunnan hautausmaalla, muistolehdossa vai sirotellaanko tuhka vesistöön vai jonnekin muualle. Haluatko hautakiven tai jonkun muun muistomerkin? Entä millaisen muistotilaisuuden haluat, tuleeko kyseeseen seurakunnan tila vai joku muu muistotilaisuuspaikka, millainen paikan tulisi olla? Mitä musiikkia esitetään, ketä kutsutaan ja niin edelleen. Omaiset eivät välttämättä tiedä kaikkia sinulle tärkeitä ihmisiä. 

On suositeltavaa, että ihmiset pohtisivat, millaisen hautauksen ja tilaisuuden he itselleen tulevaisuudessa haluaisivat. Silloin omaisten ei tarvitse miettiä, mitä vainaja olisi halunnut, vaan järjestelyt etenevät selkeästi. Näin saat omat, itsesi näköiset hautajaiset.

Suunnittelun dokumentit

 

Meillä on asiakkaitamme varten kaksi erilaista tapaa vaikuttaa omien hautajaisten järjestelyihin ja välittää läheisilleen omia hautajaisiaan koskevia toiveitaan. Sitova ja juridinen hautaustestamentti ja kevyempi, oman tahdon ja toivomuksien ilmaisuun suunniteltu Hautausjärjestelyni -vihkonen. Kummankin dokumentin avulla määrittelet, millaiseksi juuri sinä haluat viimeisen matkasi järjestettävän.  

 

Jos haluaa suunnitella omat hautajaisensa, on erittäin tärkeää, että kerrot dokumenteista läheisillesi tai ystävillesi. Dokumentit on hyvä säilyttää sellaisessa paikassa, josta omaiset tai ystävät sen helposti löytävät eli kuten muutkin mahdolliset testamentit. Dokumentteja ei kannata säilyttää pankin tallelokerossa, koska se avataan usein vasta hautauksen jälkeen ennen perunkirjoitusta.

Omien hautajaisten ennakkosuunnittelun voi tehdä kuka tahansa ja milloin tahansa, kun haluaa hautajaisistaan oman näköisensä. Suunnitelma voi olla yksityiskohtainen tai väljä, sitova tai suuntaa antava. Joka tapauksessa Suomen hautaustoimilain mukaan vainajan katsomusta ja toivomuksia on kunnioitettava hautaamiseen liittyvissä kysymyksissä. Suunnitelmia tehdään kaikissa ikäluokissa ja varallisuuden tasosta riippumatta.

Meillä on asiakkaitamme varten kaksi erilaista tapaa vaikuttaa omien hautajaisten järjestelyihin ja antaa läheisilleen omia hautajaisiaan koskevia toiveitaan.

Hautajais-järjestelyni -vihkonen

 

Hautajaisiaan suunnitteleva voi täyttää hautajaisjärjestelyni vihkosen ja kirjata siihen vapaamuotoisesti omia toiveitaan siinä määrin kuin haluaa. Sillä annetaan läheisille omia hautajaisiaan koskevia toiveita.

Voit ladata hautajaisjärjestelyni vihkosen tästä, johon täytät itsenäisesti toiveesi tai voit tulla käymään toimistossamme ja selvitämme kanssasi keskustellen, mikä on sinulle tärkeää ja kirjaamme toiveesi talteen. Jos haluat hautajaisjärjestelyni -lomakkeen kirjepostina, voit pyytää sen soittamalla palvelunumeroomme 0440 77 11 22 

Täytetyn vihkosen voi antaa henkilölle, jonka toivoo huolehtivan hautajaisjärjestelyistä. Ainakin on hyvä kertoa, missä vihkosta säilyttää. Vihkosesta voi antaa kopion myös meille hautaustoimistoon. Vihkonen on saatavana myös ruotsinkielisenä.

Muista, että tämän hetken lähtökohtasi voivat olla toisenlaiset kuin sitten, kun asia kohdallasi on ajankohtainen. Tarkista toiveesi niiden muuttuessa ja tee korjauksia tarpeen mukaan. Jos sinulla ei ole erityisiä toiveita, ei sinun tarvitse niitä ryhtyä kehittelemään. Kirjoita silloin vain, että jätät omaisillesi mahdollisuuden järjestää kaiken niin kuin he haluavat. Olisi hyvä keskustella toiveista lähimpien kanssa, etenkin, jos epäilet, että näkemyksenne eroavat toisistaan.

Hautaus-testamentti

Hautaustestamentti on juridinen dokumentti, jolla voi määrätä, millaiset hautajaiset sinulle järjestetään. Se on yhtä sitova kuin tavallinen testamentti. 

Hautaustestamentilla voi sopia hautausjärjestelyistään aivan pienimpiä yksityiskohtia myöten tai määritellä vain pääperiaatteet. Voit laatia hautaustestamentin yhteistyössä kanssamme. Ota yhteyttä niin neuvomme sinua asiassa. Hautaustestamentilla henkilö sopii etukäteen hautaustoimiston kanssa omista hautausjärjestelyistään sitovasti. 

 

Hautaustestamentin laatimista varten varataan aika toimistoltamme tai hautaustestamentti voidaan laatia hautaustestamentin tekijän kotona. Samaan aikaan ovat paikalla hautaustestamenttiin vaadittavat kaksi todistajaa. Hautaustoimistostamme voitte tilata myös todistajapalvelua.

Testamentin lisäksi täytetään myös hautaussuunnitelma, jossa yksilöidään halutut palvelut ja tuotteet. Hautaussuunnitelmassa määritellään tilaisuuden tarkempi luonne ja annetaan tietoja esimerkiksi kukkalaitteesta, hautakivestä tai muusta muistomerkistä, musiikista, hautajaisvieraista, tarjoiluista ja kuolinilmoituksesta ym.  

Hautaustestamentti allekirjoitetaan ja todistetaan kuten tavallinenkin testamentti. Sitä tehdään kaksi samansisältöistä kappaletta, toinen hautaustestamentin tekijälle ja toinen hautaustoimistolle.

Testamenttiin voi liittää hautajaissuunnitelman tai ennakkotilaussopimuksen, jossa järjestelyistä sovitaan tietyn hautajaistoimiston kanssa. Tällöin ihminen avaa pankkitilin ja varaa tilille hautajaisrahoituksen, joka on aikanaan hautajaistoimiston käytössä kuitteja vastaan. Rahavarat ovat sinun hallussa kuolemaasi asti.

Hautaustestamentin laatiminen ja säilyttäminen Torin Wanhassa Hautaustoimistossa on maksutonta.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä hautaustoimistoomme lisätietoja varten: 044 077 11 22 

Hautajaistoiveeni

Hautajaistoiveeni -vihkoseen voi kirjata omia toiveitaan. Näin voit antaa läheisille toiveita omia hautajaisia koskien.

Lataa tästä >

Muistilista omaisille

Olemme koonneet tähän muistilistan, jota on helppo seurata ja hyödyntää vaikeinakin aikoina. 

Lataa tästä >

Hautakiviesite

Tervetuloa tutustumaan laajaan hautakivimallistoomme, josta löydät niin perinteisiä kuin moderneja muistomerkkimalleja.

Lataa tästä >

Yhteydenotto

Toimisto avoinna arkisin ma-pe klo 9:00 – 16:00
Muuna aikana palvelemme puhelimitse
tai sopimuksen mukaan toimistolla tai kotikäynnillä  

Lahti keskusta:
Vapaudenkatu 2
15110 Lahti

Nastola:
rakokiventie 10
15550 Nastola

Lahti keskusta:
0440 77 11 22

Nastola:
0440 55 11 22

24/7 Palvelunumero:
0440 77 11 22